Új programokkal folytatódik a Mozaik Múzeumtúra kezdeményezés, amelynek célja a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának népszerűsítése a 8-16 éves korosztályban.

Ebben az évben is a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával zajlik a 2014-ben elindult Mozaik Múzeumtúra program, amelyhez számos új múzeum csatlakozott - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A tavaly ősszel elindított Mozaik Múzeumtúra Roadshow március és május között ismét hat városba (Egerbe, Sopronba, Szombathelyre, Szolnokra, Szegedre és Veszprémbe) látogat el, hogy egész napos rendezvények segítségével közvetlenül érje el a fiatalokat.

A Mozaik Múzeumtúra friss kezdeményezése az iskolai edukációs rendezvények szervezése a Felelős Szülők Iskolájának együttműködésével. A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatal korosztályt iskolai környezetükben is megszólítsák, ezért játékos vetélkedőkkel, feladatokkal, kitelepülő múzeumpedagógiai foglalkozásokkal kívánják felhívni a figyelmüket a programra, a intézmények sokszínű kínálatára, valamint a múzeumba járás örömeire. 

Tavasszal a Mozaik Múzeumtúra bemutatkozik több budapesti kulturális, oktatási és családi rendezvényen, így a tervek szerint jelen lesznek a Legyen élmény a tanulás! elnevezésű oktatási rendezvényen, a gyermeknapi családi fesztiválon, valamint a Múzeumok Majálisán és a Múzeumok Éjszakáján is.

A program elemét képezik a speciális múzeumtúrák is, amelyekbe meglátogandó intézményeket egy közös szempont: az aktuális témához való kapcsolódásuk, a közös tematika vagy földrajzi elhelyezkedésük alapján válogatják össze.

Az 1956-os emlékévhez kapcsolódóan még tart az '56-os Múzeumtúra program, melybe az 1956-os tematikájú budapesti kiállításokat gyűjtötték egybe, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesületével közösen pedig idén is egynapos városnéző túrákat hirdetnek, amelyek során egy-egy város kulturális látnivalóit lehet felkeresni.

Változatlan szabályokkal folytatódik az online matricagyűjtő-játék, amelyhez egy okostelefonra és a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazásra van szükség. Az applikáció segítségével csaknem 400 múzeum ismerhető meg; közöttük tematika, lakhely, kirándulási célpont vagy az intézmények nevei alapján is lehet keresni, a nyitóképernyőn pedig mindig friss információk, kiállításajánlók találhatók.

Képek:  radaymuzeum.hu, kultura.hu, miskolc.varosom.hu

Vivi

Mező Vivien

Szeptemberben kezdem az SZTE-n a Kommunikáció és médiatudomány mesterképzést, előtte ugyanitt magyar alapszakot végeztem kommunikáció minorral. Már a gimnáziumban is érdekelt a média, a hírszerkesztés, ekkor kezdtem el újságíróként tevékenykedni a suliújságban. Az egyetemre kerülve rögtön kaptam az alkalmon, hogy itt is részese lehessek valami hasonlónak, így elsőként a SZTE-reo, majd az Epresso újságírója lettem, most pedig az Epresso főszerkesztőjeként tevékenykedem. Főként közéleti, illetve oktatással kapcsolatos témákkal foglalkoztam és foglalkozok most is, de nyitott vagyok mindenre. Szerintem ez az egyik legfontosabb újságírói tulajdonság, így igyekszem minden témáról mélyreható és hiteles cikket készíteni, hogy a különböző problémák minden oldalát megismerjék az olvasók.