Múlthéten adták át a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara szakképzési díjait. Innováció kategóriában a győri Audi Hungária által nevezett program győzött. Motiváció kategóriában az esztergomi TSZC Szent Imre Gimnázium és Szakgimnázium nyert díjat. Kooperáció kategóriában a Siemens által beküldött pályázat kapott elismerést. Különdíjat kapott az Alkotó Magyarország Nonprofit Kft.

A győriek programja a 4.0-ra épül, ami nagyjából arról szól, hogy a jövőben egy csomó gyártási folyamatot számítógépeken keresztül kell majd irányítani, így teljesen más készségekre lesz szükség a gyárakban, mint most. A cég egy olyan programot indított, amely az ilyen új készségeket tanítja meg a diákoknak, mivel ezeket a hagyományos iskolai képzésben még nem tudják megszerezni.

A motiváció kategóriában jeleskedő esztergomi gimnázium a délutáni foglalkozások keretében LEGO robotok programozásával oktatják a szakképzésben résztvevő diákokat.

A Siemens 30, különböző szakmát tanuló magyar diákot nevezett egy nemzetközi projektre, melynek keretében Brüsszel egyik fő látványosságának, az Atomiumnak a makettjét készítették el Londonban. A végeredményt a belga fővárosban mutatták be.

A különdíj nyertesei Nagykovácsiban, szeretnék itthon is meghonosítani az alkotó (maker) kultúrát. Ez nagyjából azt jelenti, hogy hagyományos és hightech kütyükkel vegyesen készítenek a diákok számukra inspiráló alkotásokat. Okosváros nevű programjuk keretében egy olyan város makettjét csinálták meg, amiben 30 év múlva élni szeretnének.

Forrás: eduline.hu

Képek: pmkik.hu, autopro.hu

Margit

Hodován Margit

Hodován Margit vagyok, a Szegedi Tudományegyetem magyar alapszakos végzős hallgatója. Már középiskolás korom óta érdekel a média világa. Itt az egyetemen lehetőséget kaptam, hogy ne csak pusztán külső szemlélője, hanem részese is lehessek. Újságíróként eleinte kulturális témákról írtam cikkeket (programajánlók, színházkritikák, kiállítások), jelenleg teljesen más témákkal foglalkozom: a felső-, és közoktatási hírekkel. Ijesztő volt az elején, de mára ez háttérbeszorult. Ezekről is kell írni, kell olvasni és kell, hogy tudjunk róluk!