Kodály Zoltán egyik leghíresebb mondatával összefüggésben, „Legyen a zene mindenkié!” elnevezéssel indult nagyszabású projekt Szolnokon. Az általa felállított zenepedagógiai koncepció – a híres Kodály-módszer - fő alapelve ez, amelynek legfőbb célja a zenei nevelés széles körben való elterjesztése.

Kodály mindig is azt vallotta, hogy zene nélkül nincs teljes lelki élet, olyan alapvető emberi szükséglet ez, mint a levegő és a zene legfőbb rendeltetése pedig nem más, mint belső világunk jobb megismerése és kiteljesedése.

Hasonlóan gondolják ezt a Szolnoki Szimfonikusok is, akik júniusban templomi koncertekkel, gálakoncertekkel igyekeznek a diákok számára minél szélesebb körben elérhetővé tenni és megkedveltetni a klasszikus zenét a SZOLNOK MASTERCLASS, Nemzetközi Karmester és Karnagy-mesterkurzusukhoz kapcsolódóan. A kezdeményezés a Kodály Emlékév (Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója), valamint a Reformáció 500 (a reformáció 500 éves jubileuma) szellemiségével teljesedik ki.

A nemzetközi karmester és karnagy mesterkurzus Tisza-tavi templomi hangversenysorozattal és két gálakoncerttel bővül ki, amelyet a fiataloktól kezdve a hátrányosabb helyzetű települések lakóin keresztül sokak számára igyekeznek elérhetővé tenni, emellett bepillantást is nyerhetnek a klasszikus zene kulisszái mögé az érdeklődők.

SZOLNOK MASTERCLASS – Reformáció 500 – templomi koncertturné

A Szolnoki Szimfonikusok által a reformáció 500 éves jubileuma kapcsán szervezett mesterkurzus kiegészül egy templomi koncertsorozattal is, mely hangversenyek befogadói a Tisza-tó környéki, kulturálisan ellátatlan települések templomai. Előadások lesznek Martfűn, Törökszentmiklóson, illetve a nemrégiben felújított Tisza-tavi templomokban Tiszaigaron, Tiszaderzsen, Tiszaszőlősön, Tiszaszentimrén és a Kunmadarasi 2000 férőhelyes templomban is.

„Ezeknek a templomoknak nagyon sajátos és különleges atmoszférája van, ide a mesterkurzus gyümölcsét, tehát a mesterkurzus során létrejött szakmai anyagokból összeállított válogatást hozunk el. Abban bízunk, hogy egy tradíciót fogunk elindítani a nemzetközi műhelymunkával és a templomi koncertsorozattal. A mesterkurzus próbáit a 3. naptól már a megye gimnáziumaiból érkező szervezett csoportok is látogatni fogják meghatározott rendben, mert ez egy ritka alkalom, hogy ebben a régióban ilyen magas művészeti tartalommal zajlik program.” – mondta Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezető szakmai igazgatója a szerdán Budapesten rendezett sajtótájékoztatón.

SZOLNOK MASTERCLASS Jótékonysági Gálakoncert – Szolnok, Aba-Novák Agóra Művelődési Központ

A mesterkurzust záró június 17-i szolnoki koncert egyben jótékonysági hangverseny is, ennek bevételét a szervező Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. a közelmúltban leégett Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére ajánlja föl. A rendezvény szünetében aukciót rendeznek, ennek keretében elárverezik a Szolnoki Művésztelep művészeinek néhány alkotását, többek között Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kifejezetten e célra készített festménye is. Az árverésen befolyó összeget az adománygyűjtők szintén az alkotóház rekonstrukciójára fordítják. A jótékonysági koncertre támogatójegyek is vásárolhatóak.

SZOLNOK MASTERCLASS Gálakoncert, Budapest, MomKult

Budapestre is elérkeznek az ifjú nemzetközi karmesterek és karnagyok június 18-án. A gálakoncerten a Szolnoki Mesterkurzus kiemelkedő résztvevői vezénylik a Szolnoki Szimfonikusokat, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust és a debreceni Kodály Kórust.

Az est folyamán olyan remekművek csendülnek fel, melyeknek előadásmódját Maestro Alpaslan Ertüngealp és Maestro Izaki Masahiro útmutatásai szerint tökéletesítettek a fiatal tehetségek a június eleji intenzív kurzus során.

A hangverseny a MomKult több éve sikeres KLASSZ.BENT ingyenes koncertsorozata keretében kerül megrendezésre, így a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A gálán nem titkolt cél a zenei edukáció, fiatalok, akár diákok részvételével a klasszikus zene megismertetése, megszerettetése is, mely cél mindig kiemelt szerepet játszott a szervező, Szolnoki Szimfonikusok életében.

A koncertet tanévzáró zenei eseményként is kezelhetjük, mivel azon a héten végződik az idei iskolai év. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a SZOLNOK MASTERCLASS gálára június 18-án a MOMKultban.


Forrás: edupress.hu

Kép: nullahategy.hu; emb.hu; aktivpihenes.hu; artnews.hu; info.szolnok.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.