A szülők életében mindig kínos téma a babavárás és az erről szóló témák elmagyarázása fiatal gyermekeiknek. A fogantatástól a születéséig mutatja be a Napközis házi feladat című kifestő, amely első osztályosoknak szól azt, hogy nem a gólya hozza a kisbabát.

A sorozat kötetei évfolyamonként és havi bontásban készülnek. Egy-egy munkafüzetben matematika, írás/helyesírás és szövegértés feladatokat találhatunk. A házi feladatokat nyújtó sorozat az általános iskola 1., 2., 3., 4. osztályos tanulói számára készült, a Regnobooks Budapest kiadó forgalmazza.

Három témakörben vásárolhatóak meg a színezők, ezek Színszámozó, Labirintusok könyve, Nem a gólya... címmel jelentek meg. Utóbbi eléggé zavarbejtő módon mesél a kicsiknek a szexualitásról:

Ahhoz, hogy az apa és az anya magocskái találkozzanak, nagyon kell szeretniük egymást. Mikor nagyon-nagyok közel kerülnek egymáshoz, és csókolóznak, apa fütyije nagy lesz és megkeményedik. Anya pedig várja, hogy még közelebb kerüljenek egymáshoz”

– szól az egyik kendőzetlen ábra fölött a magyarázó szöveg. A feladat pedig, hogy „színezd ki a rajzot, s beszélgessetek otthon róla a szüleiddel. A szöveg mellett pedig ott található a semmit sem takaró rajzos melléklet, ezt lehet kiszínezni.

A kiadó álláspontja a Nem a gólya... részről a következő: „Nem próbálunk mélyrehatóan elemezni, hanem játékosan, érdekesen, röviden, de mégis érthetően magyarázzuk ezt el ennek a korosztálynak." – fogalmaznak a gyerekszületést mélységesen kifejtő füzetről.

A következő képekről van szó:

Ennek a korosztálynak nem feltétlenül ezen a módon kéne tanulniuk a fogantatásról, erről több negatív hangnemű vélemény is napvilágot látott az elmúlt napokban. A szülők aláírásgyűjtésbe is kezdek, hogy kifejezzék álláspontjukat. A petíciót már több, mint tízezren aláírták.

A meztelen testeket ábrázoló képek mellett megjelenő szövegre így reagáltak a tiltakozók:

Úgy gondoljuk, hogy a 6-7 éves gyermekeknek nem szükséges teljes részleteiben, a szexuális aktust bemutató képi elemek segítségével megismerni a felnőttek szexualitását, sőt, ezek kifejezetten káros hatással is lehetnek rájuk.

- így indokolták a petíció elindítói, miért tiltakoznak a kötet ellen. El szeretnék érni azt, hogy azonnal vegyék le a boltok polcaikról a könyvet. Mivel azonban egy havonta megjelenő kiadványról van szó, amúgy sem lenne sokáig kapható.

Forrás: hvg.hu; eduline.hu

Kép: hvg.hu; blogspot.com

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.