2020-tól a felsőoktatásba jelentkező fiataloknak rendelkezniük kell középfokú nyelvvizsgával vagy emelt szintű nyelvi érettségivel. Ez szinte megugorhatatlan elvárás a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BTMN) küzdő diákokkal szemben.

Kedvezmények nélkül ezt rendkívül nehéz lehet teljesítenie minden fiatalnak, megoldás az lehetne, ha a vizsgálatokat végző szakemberek rendelkeznének nyelvvizsgákra vonatkozó ismeretekkel is, hogy az SNI-s vagy BTMN-es diákokat kedvezményekkel tudják segíteni a sikeres vizsga teljesítésében.

A 2020-tól kötelező nyelvvizsga-követelmény szinte teljesíthetetlen elvárás a felsőoktatási felvételin. A szakvélemények nem tartalmaznak erre vonatkozó utalásokat. Ez kifejezetten diszkriminatív, mivel kizárhatja az érintetteket a továbbtanulásból.

Forrás: eduline.hu

Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.