Néhány érdekességet gyűjtött össze az eduline.hu az érettségivel kapcsolatban, például megtudhatjátok, miért kell 18 évesen érettségizni vagy miért nem tehették le ezt a vizsgát a nők az 1900-as évekig.

1849-ben vezették be az érettségi vizsgát Magyarországon. Megjelenésekor még nem a középfokú tanulmányok lezárására szolgált, hanem a felsőoktatásba jelentkezőknek - leginkább orvosi és a bölcsészképzésre - afféle vízumként. Tehát aki letette az érettségit, azt automatikusan felvették a kiválasztott egyetemre.

Az 1900-as évig csak férfiak vehettek részt érettségi vizsgán, igaz ezután már a nők is megcsinálhatták, de egyáltalán nem egyenértékűként kezelték ezt. Erre csak 1934-től került sor.

Többen is felléptek az érettségi bevezetése ellen. Elsősorban az egyház ellenezte a dolgot, hiszen az eddig egyházi feladatkörbe tartozó iskolarendszer így az állam befolyása alá tartozna. A magyar lakosság emellett attól tartott, hogy ez is egy újabb elnémetesítési kísérlet egyik eszköze, mivel az érettségi rendszert német mintára vettük át.

1952-től a vizsga már nem belépőként, hanem tesztként szolgált. A diák nem jelentkezhetett egyetemre sikeres érettségi vizsga nélkül. A korábbiakkal ellentétben ennek megléte nem garantálta a sikeres felvételt, inkább csak a középiskolai tanulmányok lezárását jelentette. Ettől az évtől kezdve az írásbeli mellett szóbeli felvételi és testi alkalmassági vizsgán is bizonyítaniuk kellett a jelentkezőknek.

Az érettségi mai, kétszintű formáját 2005-ben hozták létre, ezzel együtt eltörölték a külön egyetemi felvételi vizsgát.

Forrás: eduline.hu

Kép: index.hu; nlcafe.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.