A napokban, pontosan április 6-án Szegeden délután 4-kor az ETR-t leállították, a Neptun 26-án indul el. Ismerőseim, barátaim, rokonaim kétségbeesett posztjait, képeit dobták fel a különböző közösségi oldalak, mintha világvége közeledne. Ezennel mindenkit meg szeretnék nyugtatni, túl fogjátok élni. Én használtam az ETR-t három évet, és elég ideje használom a Neptun-t is már, hogy ki merjem jelenteni: nem vészesebb, mint az ETR!

A közleményben 2015-ben ez állt: „az összevonással létrejövő egységes felsőoktatási tanulmányi infrastruktúra szélesebb körű és magasabb színvonalú szolgáltatásokat valósít meg, egyúttal költségtakarékosabb fenntartást és fejlesztést tesz elérhetővé az intézmények, valamint dolgozóik és hallgatóik számára… Mostantól, azaz a rendszerek összevonását követően, az ETR rendszer értékes funkcionalitásait a továbbiakban a Neptunba integráljuk, a két rendszerből egy egységest hozunk létre. Ezzel Európában a legnagyobb és legkomplexebb oktatási rendszert valósítjuk meg.” Bármit is jelentsenek ezek a szavak (főleg a jelenlegi oktatási helyzetben!) a magyarázat ez és az ETR leállt! 

Tény, hogy türelmesnek kell lenni ennél a felületnél is. Főleg most, hogy egy átállási folyamat van. Gondolkodjatok felnőtt módjára, és lássátok be, hogy ez nem egy egyszerű feladat. Higgyétek el, hogy mindenki azon dolgozik, hogy minél hamarabb tudjátok használni az új felületet. Tárgyfelvételnél és vizsgafelvételnél se szabad türelmetlennek lenni, de nekem amióta Neptunt használok csendesebbek, ezek az időszakok, kevesebb dühroham kap el.

Szerintem hatalmas előny, hogy a Neptunnak van mobil applikációja. Ma, amikor már mindenhez alkalmazást használunk: evéshez, futáshoz, alváshoz, képek posztolásához. Miért ne használjunk a tanulmányainkhoz is egyet, aminek tényleg van haszna?! Gyors, kéznél van, átlátható.

Első alkalommal, amikor belépsz az új felületre, kétségbeesel, hogy mennyire más. Ez tévedés. Más a színe az oldalnak (amit kedvedre változtathatsz is!); fő fülek máshogy vannak elnevezve (de azok se mindig); nyilván más az oldal szerkezete. De pár kattintás, és ha nem adjátok fel az első „Nem találom…” után, akkor működni fog. Ott lesz minden: órarend, kurzusfelvétel, vizsgafelvétel, pénzügyek, kifizetések, letölthető dokumentumok stb. Az ETR-t se tudtátok rögtön az elején, hogy hogyan kell használni…

Most mindezek után, komolyan nézz magadba és tedd fel a kérdést? Mi a bajod a Neptunnal? Ne parázz, adj Neki egy esélyt!

Forrás: itcafe.hu, delmagyar.hu

Képek: med.u-szeged.hu, külker.hu 

Margit

Hodován Margit

Hodován Margit vagyok, a Szegedi Tudományegyetem magyar alapszakos végzős hallgatója. Már középiskolás korom óta érdekel a média világa. Itt az egyetemen lehetőséget kaptam, hogy ne csak pusztán külső szemlélője, hanem részese is lehessek. Újságíróként eleinte kulturális témákról írtam cikkeket (programajánlók, színházkritikák, kiállítások), jelenleg teljesen más témákkal foglalkozom: a felső-, és közoktatási hírekkel. Ijesztő volt az elején, de mára ez háttérbeszorult. Ezekről is kell írni, kell olvasni és kell, hogy tudjunk róluk!