Már nem csak egykori egyetemisták, hanem nagyobb cégek csapnak le arra az üzleti lehetőségre, aminek alapja egyszerű: megírják a lusta vagy időhiányban szenvedő egyetemisták helyett a szakdolgozatot. 100-200 ezer forintért hirdetik szolgáltatásaikat, néhány helyen extra felkészítést is felajánlanak a kész szakdolgozattal kapcsolatban.

Az erre specializálódott "szolgáltatók" a bérírásban megszületett dolgozatok árát attól függően állapítják meg, hogy mi a dolgozat nyelve, milyen a szintje, módszertana és mennyi idő alatt kell megírni. Tehát az ár függ a dolgozat témájától, például: egy magyar nyelven megírt szakdolgozat alapszakos képzésben oldalanként 2500-3000 forint, vagyis 40 oldalnál már 100 000-120 000 forint, míg az angol nyelven megírt alapszakos dolgozat akár 180 000- 200 000 forintba is kerülhet.

A korábbi helyzettel szemben ma már nem csak magányos bérírók hirdetik magukat a neten, létrejöttek kifejezetten erre szakosodott vállalkozások is. Rövid utána olvasás után kiderül: vannak olyan cégek, amelyek több száz béríróval dolgoznak együtt. Őket felkeresve akár perceket belül is érkezhet ajánlat, ezután választják ki a megfelelő szakdolgozatírót. Előnyként legtöbbször maguk a hirdetők mondják, hogy bár mindenkinek el kell olvasnia a szakirodalmakat, ez egy tapasztalt bérírónak sokkal kevesebb idő, hiszen tudja, mit keressen, mi a fontos az adott témákból.

Nem csupán a teljes dolgozattal foglalkoznak ezek a cégek, azokra is gondoltak, akiknek egy-egy fejezettel akad gondja. "Amennyiben csak bizonyos részekben szeretnél segítséget kérni, a szolgáltatások egyedileg kerülnek árazásra" - olvasható az egyik, ilyen profilú cég oldalán.

Az egyik legsűrűbben előkerülő kérdés hallgatói részről mégis az, hogy le fog-e bukni? Az erre szakosodott cégek munkatársai kifejezetten egy olyan szövegkereső programmal ellenőrzik az elkészült dolgozatokat, amellyel a plágium esélyét minimálisra csökkentik. Van, ahol még a védésre is felkészítenek némi plusz pénzért. A legtöbb cégnél azonban a határidőből való kicsúszás és a már felhasznált szakdolgozatok ismét postázása "nem jogosít fel panaszra", hiszen nem mindig képezi a szerződés garanciális részét.

Azonban ez mégis plágiumnak minősül. A szakdolgozatba bekerül egy aláírt nyilatkozat, melyet kötelezően csatolni kell a beadott dokumentumok között. Ez így szól:

A HKR 346. § ad 76. § (4) c) pontja értelmében:

„… A szakdolgozathoz csatolni kell egy nyilatkozatot arról, hogy a munka a hallgató saját szellemi terméke…”

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint egy más által írt szakdolgozatot leadni még akkor is plágiumnak minősül, ha a gyakorlatban szinte lehetetlen bebizonyítani, hogy valaki vásárolta a leadott tartalmat. Ha ez mégis kiderül, az egyetemről való elbocsátás mellett akár büntetőjogi következménye is lehet, hiszen a megírt szakdolgozat közokiratnak minősül.


Forrás: eduline.hu

Kép: nyugat.hu; repromax.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.