Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a lex CEU néven hírhedté vált törvény előírja az egyetemnek, hogy működéséről az amerikai szövetségi állam kössön megállapodást a magyar kormánnyal. Ez azért nehézkes feladat, mert az amerikai alkotmány tiltja az ilyesmit. Ha ez a feltétel teljesülne is, a CEU-nak jövő év elejéig egy teljes campust kéne indítania New York államban, hogy Budapesten tovább működhessen.

Az oktatási államtitkár, Palkovics László a kormánypárti Figyelőnek adott interjút, ebben többek között azt mondja a CEU-ügyről: „nem mindenben volt sikeres a CEU-törvény kommunikációja, de a sikerre e téren nem is volt sok esélyünk, hiszen szándékos félreértésen alapulnak a támadások.”

Palkovics szerint egyébként folynak a tárgyalások, hogy kormányközi szerződés garantálja az egyetem működését.

A mai nap folyamán, egy konferencián Michael Ignatieff rektor, elárulta hol tart a CEU-ügy. Először azt ismertette, hogy pénteken kezdődnek a tárgyalások a magyar kormány és New York állam között. Ez többek között azért is érdekes fejlemény, mert eddig a magyar kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a szövetségi kormány üljön le velük.


Forrás: eduline.hu

Képek: nepszava.hu

Margit

Hodován Margit

Hodován Margit vagyok, a Szegedi Tudományegyetem magyar alapszakos végzős hallgatója. Már középiskolás korom óta érdekel a média világa. Itt az egyetemen lehetőséget kaptam, hogy ne csak pusztán külső szemlélője, hanem részese is lehessek. Újságíróként eleinte kulturális témákról írtam cikkeket (programajánlók, színházkritikák, kiállítások), jelenleg teljesen más témákkal foglalkozom: a felső-, és közoktatási hírekkel. Ijesztő volt az elején, de mára ez háttérbeszorult. Ezekről is kell írni, kell olvasni és kell, hogy tudjunk róluk!