Tárgyalásokba kezdett a kormánnyal a HÖOK, de akár arra is hajlandóak, hogy tüntetéseket szervezzenek annak érdekében, hogy emeljék az ösztöndíjakat.

A HÖOK korábban elég keményen támadta a kormányt, mivel a jövő évi költségvetésben egy fillérrel sem emelték meg az ösztöndíjakra fordítható forrásokat, így jövőre ismét stagnálnak majd az ilyen juttatások. Egy korábbi felmérés szerint évről évre egyre többen kénytelenek dolgozni az egyetem mellett, mert a legtöbb helyen még a 4,5-ös átlagra is jobb esetben adják meg a 13 ezer forint körüli összeget, sokszor pedig csak a törvény által előírt minimum 6 ezret kapják a diákok havonta.

Ha a hallgató teljes mértékben háttérbe szorítja a tanulmányaira fordított időt, mert dolgoznia kell, az súlyos következményekkel járhat. Rontja a felkészülést és a szakmai elmélyülést, tehát veszélyezteti a diplomaszerzést” – mondta el a HÖOK vezetője.

Gulyás szerint már látni, hogy egyre kevesebb a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű diák a felsőoktatásban. A szervezet 2007-es adatai alapján a diákok 58 százalékát támogatták szülei havonta, ám ez 8 év alatt 74 százalékra nőtt. A HÖOK szerint ez azt jelenti, hogy egyre inkább a családi háttér dönti el, ki tud részt venni a felsőoktatásban.

Az elnök azt is elmondta, hogy két héttel ezelőtt kiadott közleményük után megkereste őket az oktatási államtitkárság, így most arra számít, hogy tárgyalássorozat kezdődik a HÖOK és a kormány közt. „Ha nem, akkor az érdekképviselet ennek megfelelően fog eljárni. Sokan vagyunk, kreatívak vagyunk” – jegyezte meg.

Forrás: eduline.hu

Kép: szmpsz.sk; nepszava.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.