A kormány a mai napon tárgyalja azt a törvénymódosítását, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeket szabályozná. A törvényjavaslat több pontja is kifejezetten a CEU-t (Central European University) hozná hátrányos helyzetbe, lehetetlenítené el. Így vasárnapra tüntetést szerveztek a CEU mellett.

A több ezres tömeg este öt után indult el a Fővám térről, hogy a CEU érintésével a Parlement elé vonuljon, ahol végül néhány felszólalás zárta a demonstrációt. Helyszíni tudósítók 10 ezerre becsülték a demonstrálók számát, a szervezők 15 ezerről írnak a közleményükben.

A tömegben politikusok, politológusok, magyar és külföldi CEU-hallgatók is voltak, de ott volt többek között az Oscar-díjas Nemes Jeles László is.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik meghatározó alakja, azt hangsúlyozta, hogy szerinte: „a kormány lezülleszti az oktatást, hol az anyagi források elvágásával, hol a jogi szabályokkal. Ez pedig gyermekeink jövőjét teszi tönkre.” Törley elmondta, hogy Balog Zoltán miniszternek már rég le kellett volna mondania, Orbán pedig koholt vádak alapján rágalmazta meg a CEU-t egy nem létező törvényre hivatkozva: „ők a főfelelősök a kialakult helyzetért. A kormány számára mindennél fontosabb saját hatalmának bebetonozása, az ország jövője sem túl nagy áldozat ezért a célért. Káros és/vagy törvénytelen amit a kormány az oktatás területén tesz.”

Gál András, a CEU keresztény diákkör egyik vezetője szerint a gondolat és lelkiismeret-szabadság az egyik legfontosabb keresztény érték, amit egy államnak garantálnia kell, hozzátette, szerinte magyarként és keresztényként is elengedhetetlen, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része.

A demonstráció végén a jelenlevők a levegőbe emelték világító telefonjaikat, ahogy az internetadó-ellenes tüntetésen. A szervezők pedig bejelentették, ha nem vonja vissza a kormány a törvényjavaslatot, további tüntetéseket szerveznek.


Forrás: eduline.hu, index.hu, hvg.hu, tanitanek.com

Képek: index.hu, 24.hu


Margit

Hodován Margit

Hodován Margit vagyok, a Szegedi Tudományegyetem magyar alapszakos végzős hallgatója. Már középiskolás korom óta érdekel a média világa. Itt az egyetemen lehetőséget kaptam, hogy ne csak pusztán külső szemlélője, hanem részese is lehessek. Újságíróként eleinte kulturális témákról írtam cikkeket (programajánlók, színházkritikák, kiállítások), jelenleg teljesen más témákkal foglalkozom: a felső-, és közoktatási hírekkel. Ijesztő volt az elején, de mára ez háttérbeszorult. Ezekről is kell írni, kell olvasni és kell, hogy tudjunk róluk!