Az első munkahely megtalálása általában nem egyszerű feladat. Sokaknak ismerős lehet, legtöbb álláshirdetésben kikötés a tapasztalat. Munkavállalói oldalról is érthető lehet az elvárás, hiszen az elméletben megszerzett tudást sokszor nehezen tudják átültetni a gyakorlatba a pályakezdők. Mi lehet erre a megoldás? Hogyan lehet ezt a „huszonkettes csapdáját” elkerülni? Hogyan lehetünk sikeres pályakezdők? A Perfekt Zrt. - mely több mint fél évszázada meghatározó szereplője a magyar felnőttképzésnek – egyik oktatási szakértője, Tóth Réka szerint a gyakorlatorientált képzések jelenthetik a megoldást.

A papír megléte önmagában nem jelenti még azt, hogy képesek vagyunk azonnal tökéletesen alkalmazni a tudásunkat a munka világában. Tóth Réka azt mondja, hogy az egyetemi évek alatt vagy akár még annak elkezdése előtt, érdemes elvégezni egy szakirányú OKJ-s képzést. Ez a képzési forma az alapvető elméleti ismeretek mellett a jól hasznosítható gyakorlati oktatásra is nagy hangsúlyt helyez, így már a képzés végén elmondhatjuk, hogy szereztünk tapasztalatot a munkavégzésben.

Nem utolsó szempont, hogy tisztában kell azzal is lennünk, hogy a céljaink eléréséhez milyen képzési formában érdemes részt vennünk. Egy elméleti alapú felsőoktatás képzés 3-5 éves, nagyrészt, míg az OKJ rövidebb képzési idővel rendelkezik, de lehet ez is illeszkedhet karriertervünkhöz. A Perfekt oktatási szakértője szerint az OKJ-s képzések nagy előnye, hogy rugalmas képzési idő alatt sajátíthatjuk el a választott szakma alapjait és gyakorlati tapasztalatot is szerezhetünk. Például a pénzügyi, társadalombiztosítási, illetve bérügyi képzéseknél már gyakran arra is lehetőség van, hogy szélesebb körben használt könyvelő, bérszámfejtő programokon sajátítsák el a résztvevők a szakmát, amelyre később hivatkozhatnak is álláskereséskor. Az OKJ-s képzéseken gyakran olyan oktatóktól tanulhatunk, akik maguk is a tanított tárgyuk szakterületén dolgozó szakemberek, így az elméleti tudást a mindennapi tapasztalataikkal tudják továbbadni.

Tóth Réka szerint éppen ezek miatt egyre többen ismerik fel a gyakorlatorientált képzések előnyeit.


Forrás: perfekt.hu

Képek: perfekt.hu, facebook.hu/PerfektKepzes/

Margit

Hodován Margit

Hodován Margit vagyok, a Szegedi Tudományegyetem magyar alapszakos végzős hallgatója. Már középiskolás korom óta érdekel a média világa. Itt az egyetemen lehetőséget kaptam, hogy ne csak pusztán külső szemlélője, hanem részese is lehessek. Újságíróként eleinte kulturális témákról írtam cikkeket (programajánlók, színházkritikák, kiállítások), jelenleg teljesen más témákkal foglalkozom: a felső-, és közoktatási hírekkel. Ijesztő volt az elején, de mára ez háttérbeszorult. Ezekről is kell írni, kell olvasni és kell, hogy tudjunk róluk!