Egyetemistaként hozták létre, ma már több mint 110 ezer felhasználjuk van: hatéves a "kultúrmisszióként, hobbiprojektként" indult Ma este Színház!, amelyen féláron lehet aznapi, "last minute" színházjegyekhez jutni.

Az oldalt 2011-ben, egyetemistaként Szabadkai Attila és Limbacher Tivadar hozta létre. "A Ma este Színház! egy laza baráti beszélgetés során született" - írják bemutatkozó oldalukon, hozzátéve: a céljuk az volt, hogy "nézőkkel töltsük meg a gyakran foghíjas nézőtereket, és ezzel együtt egy új, eddig színházba nem járó közönségnek mutassuk meg, hogy milyen szuper dolog a színház".

Az alapötlet egyszerű. Ha egy nyaralásra be lehet fizetni az utolsó napon, ráadásul jóval olcsóbban, mint a teljes ár, akkor miért ne lehetne ugyanezt megtenni a színházjegyekkel? A Ma este Színház! oldalán több mint 130 budapesti és vidéki - például győri, kaposvári, egri, veszprémi - színház megmaradt jegyeit lehet megvásárolni az előadás napján.

Az oldal induláskor főként az egyetemista korosztálynak szólt - nem véletlenül. "A színházjegyet hagyományosan ugye jó pár hétre, hónapra előre szokás venni: ez volt az egyik fő ok, ami visszatartott. Mi mindig aznap döntöttük el, last minute, hogy színházba mennénk, így viszont őrült macerás volt az összes színház kínálatát átnézni, hol mit játszanak, van-e rá hely, hogy lehet megvenni… Ezzel szemben moziba menni egyszerű: elég eldönteni, a pénztárhoz sétálni és fizetni" - írják.

A startup ma már hatéves, és már rég nem csak egyetemistaként használják. Az indulás óta az összes jelentős budapesti színház csatlakozott hozzájuk, "összesen több mint 350 amúgy üresen maradó széket hasznosítottunk sikerrel", és meghonosították Magyarországon a - ahogy ők nevezik - "spontán, fiatalos színházba járást".

Ma már több mint 110 ezer felhasználójuk van, az oldalon pedig már nem csak klasszikus színházi darabokra lehet jegyet vásárolni, hanem stand-up showra, koncertekre, gyermekelőadásokra is.

A hírlevélre feliratkozó felhasználók éjfél körül e-mailben kapnak egy összegzést a következő napi színházi lehetőségekről. Mivel a legtöbb magyarországi színház együttműködik az oldallal, naponta akár 35-40 előadás "last minute" jegyei közül válogathatnak az érdeklődők, akik már hajnalban lecsaphatnak a legjobbakra, de akár az előadás előtt fél órával is megvehetik azokat. Fizetni bankkártyával kell, a jegyet pedig e-mailben kapják meg a vásárlók.

Az ilyen vásárlással spórolni is lehet, mert ők az online jegypénztáraknál jóval olcsóbban dolgoznak - míg a legtöbb online felület jutalékot kap az eladott jegyek után, a Ma este Színház! a kezelési költségekből fedezi saját kiadásait.

Tehát iratkozzatok fel a hírlevélre és JÁRJATOK SZÍNHÁZBA! J

Forrás: eduline.hu

Képek: ajanlom-budapest.hu, szeretlekmagyarorszag.hu

Margit

Hodován Margit

Hodován Margit vagyok, a Szegedi Tudományegyetem magyar alapszakos végzős hallgatója. Már középiskolás korom óta érdekel a média világa. Itt az egyetemen lehetőséget kaptam, hogy ne csak pusztán külső szemlélője, hanem részese is lehessek. Újságíróként eleinte kulturális témákról írtam cikkeket (programajánlók, színházkritikák, kiállítások), jelenleg teljesen más témákkal foglalkozom: a felső-, és közoktatási hírekkel. Ijesztő volt az elején, de mára ez háttérbeszorult. Ezekről is kell írni, kell olvasni és kell, hogy tudjunk róluk!