A Nem maradunk csendben és az Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoport demonstrációján, a Kossuth Lajos téren Vágó Gábor korábbi LMP-s országgyűlési képviselő, korrupcióellenes aktivista azt mondta, minden nap van egy olyan hír, amelybe egy "tisztességes" országban belebukna a kormány – írja az MTI. Szerinte le kell váltani a politikai elitet, amely az elmúlt huszonhét évben "lenyúlta" az országot. A lopás akkor is az, ha törvénybe foglalják.

Lengyel Máté agykutató, a CEU és a Cambridge-i Egyetem oktatója a szolidaritás fontosságát kiemelve úgy fogalmazott, hogy a magyar kutatók "színe-java" emelte fel a szavát a felsőoktatási törvény módosítása ellen. Megköszönte azoknak, akik kiálltak a CEU mellett, és kiállnak azért, hogy Magyarország jobb hely legyen.

László Luca, a CEU hallgatója egy szarkasztikus álláshirdetést olvasott fel, amelyben kormánytagokat keresnek. Egyetemek bezárása helyett a szociális hálózat hatékony működtetése, uszítás helyett a szolidaritás erősítése a követelmény - hangsúlyozta.

A Civilizáció csoport képviseletében felszólaló Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint fenyegető a civiltörvény tervezete, a megbélyegzés félelmet kelt és aláássa a bizalmat. Azt mondta, a civilek kiállnak a szegényekért, a gyermekekért, a menekültekért.

A demonstrálók a Műegyetem rakparton gyülekeztek, innen vonultak át rendőri kísérettel a Kossuth Lajos térre a Vámház körúton, a Múzeum körúton, a Károly körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán keresztül. A menet elején egy teherautó haladt, amelyről buzdító szavakat mondtak és zenét játszottak.

Az esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaztak, hogy "az elmúlt másfél hónapban a kormány szisztematikus hadjáratot folytat a magyar szabadság megmaradt intézményei ellen". Felsorolták egyebek mellett a "lex CEU-t", a "civilek elleni törvényt" és a reklámadót is.

A rendőrség a tüntetés után közölte, hogy biztosították a rendezvényt, intézkedniük nem kellett.

Kép: hirek.ma; 444.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.