Ismét megnyíltak június elején a Szent István Egyetem nagyközönség elől elzárt budai laboratóriumai, s máskor nem látható és ki nem próbálható különlegességekre is fény derült a Budai Campus Napon. Izgalmas bemutatók, előadások, kóstolók és arborétumi séták várták az érdeklődőket a Gellért-hegy lábánál.

Az ingyenes rendezvényen az Élelmiszertudományi Kar, a Kertészettudományi Kar, valamint a Tájépítészeti és Településtervezési Kar 10 helyszínen több mint 30 színes programon keresztül mutatkozott be mindazoknak, akik a tudományos területek világába kívántak bepillantani, új ismeretekkel és élményekkel akartak gazdagodni.

A látogatók kipróbálhatták magukat „hallgatóként”, megismerhették a három kar által képviselt tudományágak érdekességeit, oktatókkal, kutatókkal találkozhattak, valamint izgalmas kóstolásokon is részt vehettek.

Az Élelmiszertudományi Kar számos laboratóriumi programmal is készült: a jégbe zárt laborban mutatták be, hogyan készíthetünk fagylaltot folyékony nitrogén segítségével, mi az összefüggés a Quechua indiánok és az élelmiszer-kémia között, avagy hogyan lehet hidegen főzni. A kar munkatársai rávilágítottak arra is, hogyan lesz a tojásból csoda, mit árul el az alma hangja, miért kell hőkamerát használni az élelmiszerek árukezelésében, illetve megtudhatták, hogyan kutatható a sör, mitől jó a pálinka, s még az E-számokat is feltérképezhették a látogatok.

A Kertészettudományi Kar munkatársai bevezették az érdeklődőket a kórokozó gombák eddig sohasem látott miniatűr világába, megmutatták, hogyan készíthetünk kézzel fogható DNS-t, hogyan rajzolhatunk baktériumokkal, továbbá számos növényanatómiai érdekességgel, az ehető vadnövények és gombák bemutatásával is készültek. Emellett megismerhették hazánk színpompás lepkéit, a levéltetvek csodás világát, gyógynövény-ismereti bemutatón és játékos teszteken vehettek részt az érdeklődők.


Forrás: eduline.hu

Kép: index.hu; szie.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.