Közös képzésfejlesztésről, valamint a digitális medicina, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és a sportorvoslás területeit érintő közös kutatásokról kötött stratégiai megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a General Electric (GE) magyarországi leánycége, a GE Hungary Kft. A dokumentumot csütörtökön az egyetem műszaki-informatikai kabinetje ülésén írták alá a két szervezet vezetői.

Ascsillán Endre, a GE magyarországi alelnöke az aláírást követően kiemelte: a Debreceni Egyetem mindazon célokban jelentős partnere lehet a vállalatnak, amelyek a világ iparfejlesztését a jövőben meghatározzák, beleértve az oktatást, az energetikát és az egészségügyet. Meggyőződése szerint az együttműködésnek oda kell vezetnie, hogy az egyetemről olyan szakemberek kerüljenek ki, akik mernek és képesek vállalkozni, akik hozzájárulnak az ipari szerkezetátalakításhoz, a flexibilis középvállalatok létrejöttéhez, életpálya-modelljéhez.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kulcsfontosságúnak nevezte, hogy olyan szakembereket képezzenek az egyetemen, akik a nemzetközi piac támasztotta követelmények között is megállják a helyüket. A Debreceni Egyetem az ipar 4.0 modellel összhangban műszaki képzésének megújítását meghatározó nagyvállalatokkal, így a GE-vel együttműködésben valósítja meg - tette hozzá. 


Bács Zoltán, a DE kancellárja beszédében ezután hozzátette: két héten belül a második világcéggel lép stratégiai partnerségre a Debreceni Egyetem: a Roszatommal múlt héten Moszkvában megkötött megállapodás után a General Electric is kiemelt partner az intézmény műszaki képzésének a fejlesztésében és a digitális egészségügyi innovációkkal kapcsolatos törekvéseiben. Megemlítette, hogy a Roszatomnak és a GE-nek közös vállalata is van, így tulajdonképpen egy fontos céghálóval került kapcsolatba az egyetem.

 A Roszatommal aláírt dokumentum kiterjed a nukleáris orvostudomány, az izotópok és a sugárgyógyászati készítmények előállítása terén alkalmazott kutatásokat szolgáló, illetve a kereskedelmi célú projektek megvalósításában történő együttműködésre - mondta, hozzátéve: a GE-vel kötött megállapodás kiemelten foglalkozik a legmodernebb gyógyászati technológiák, új műszaki és informatikai megoldások kidolgozását a digitális medicina területén.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a Debreceni Egyetemnek a várossal összhangban megvalósuló gazdaságfejlesztési tevékenységét és stratégiai partnerekkel való együttműködési rendszerét a repülőgépek hajtóművéhez hasonlította, amelyben egy újabb erőforrás a GE-vel kötött megállapodás. – írja az MTI.

Képek: /www.tervezoprogramok.hu, 4024.hu

Vivi

Mező Vivien

Szeptemberben kezdem az SZTE-n a Kommunikáció és médiatudomány mesterképzést, előtte ugyanitt magyar alapszakot végeztem kommunikáció minorral. Már a gimnáziumban is érdekelt a média, a hírszerkesztés, ekkor kezdtem el újságíróként tevékenykedni a suliújságban. Az egyetemre kerülve rögtön kaptam az alkalmon, hogy itt is részese lehessek valami hasonlónak, így elsőként a SZTE-reo, majd az Epresso újságírója lettem, most pedig az Epresso főszerkesztőjeként tevékenykedem. Főként közéleti, illetve oktatással kapcsolatos témákkal foglalkoztam és foglalkozok most is, de nyitott vagyok mindenre. Szerintem ez az egyik legfontosabb újságírói tulajdonság, így igyekszem minden témáról mélyreható és hiteles cikket készíteni, hogy a különböző problémák minden oldalát megismerjék az olvasók.