A Balog Zoltán által benyújtott új törvényjavaslat értelmében a kormány engedélye kellene az EU-n kívüli országok egyetemeinek Magyarországi működéséhez. A javaslat szerint Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha: 

  •      - magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték,

  •       - a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert     felsőoktatási intézménynek minősül,

  •         - az általa Magyarország területén folytatni kívánt képzés és az arra tekintettel kiállított oklevél államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzésnek minősül és működését az oktatási hivatal engedélyezte.

Balog Zoltán javaslata egyértelműen a Közép-Európai Egyetemet (CEU) célozza. A vádirat szerint:az elmúlt években több alkalommal és több külföldi felsőoktatási intézmény esetében előfordult, hogy úgy folytattak képzést Magyarországon, hogy a képzések előzetes nyilvántartásba vételére nem került sor. A működési engedély felülvizsgálati eljárás során 2016-ban ezt a problémát a CEU-nál tapasztaltuk, amely 17 képzést folytatott nyilvántartásba vétel nélkül. Ezen képzések vonatkozásában időközben benyújtották a nyilvántartásba vételi kérelmet, amelyek elbírálása folyamatban van.”

(Közép-európai Egyetem rektora, Michael Ignatief)

A törvényjavaslatra reagált a Közép-Európai Egyetem is, tiltakoznak a kormány döntése ellen. Jogi elemzés után az egyetem azt a következtetést vonta le, hogy a javaslatban szereplő változtatások ellehetetlenítenék az egyetem további működését Budapesten.

A tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartják, mivel az szerintük közvetlenül a CEU-t célozza. Arra kérik a kormányt, hogy vesse el a törvénymódosítási javaslatot, és folytasson párbeszédet velük.

Az ügy kapcsán megszólalt a Közép-európai Egyetem rektora is, Michael Ignatieff. Aki a sajtótájékozatón többek között azt hangsúlyozta, hogy: „Nincs más otthonunk, mint Budapest, semmi rosszat nem tettünk, folytatjuk az akadémiai munkát.” Szerinte ugyanakkor ez nem nemzeti, hanem nemzetközi ügy, mert azzal, hogy a CEU-t támadják, az akadémiai szabadságot éri támadás. „Ha boldog vagy a házadban, jóban vagy a szomszédokkal, akkor miért is költöznél el?" - hozott egy hasonlatot arra, hogy eszük ágában sincs elhagyni Magyarországot. Szerinte a CEU-ból Budapest is profitál és ők is szeretnek itt lenni.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a CEU vezetése kérte hallgatóit, hogy írjanak leveleket és álljanak ki az intézmény mellett.

Hamarosan érkeznek a friss hírek!Forrás: 24.hu, index.hu, 444.hu, hvg.hu

Képek: haon.hu, 24.hu

Margit

Hodován Margit

Hodován Margit vagyok, a Szegedi Tudományegyetem magyar alapszakos végzős hallgatója. Már középiskolás korom óta érdekel a média világa. Itt az egyetemen lehetőséget kaptam, hogy ne csak pusztán külső szemlélője, hanem részese is lehessek. Újságíróként eleinte kulturális témákról írtam cikkeket (programajánlók, színházkritikák, kiállítások), jelenleg teljesen más témákkal foglalkozom: a felső-, és közoktatási hírekkel. Ijesztő volt az elején, de mára ez háttérbeszorult. Ezekről is kell írni, kell olvasni és kell, hogy tudjunk róluk!