"Új világrend születik (...), és mi ezt próbáljuk követni" - mondta Antall Péter. Az ötödik alkalommal megtartott, kéthetes, most 21 ország 39 mesterszakos vagy PhD-hallgatójának továbbképzést kínáló kurzusról szólva hangsúlyozta: a cél az, hogy az eddigi mintegy kétszáz résztvevőhöz hasonlóan a hallgatók jobban rálássanak a világban zajló folyamatokra.

Beszédében emlékeztetett mindenkit: édesapja volt a visegrádi együttműködés (V4) kezdeményezője, a nevét viselő intézmény célja pedig az, hogy e folyamat kutatásának megkerülhetetlen szereplője legyen.

Varju Krisztina, a magyar V4-elnökség miniszteri biztosa az eseményen kiemelte: közös platformon kell állniuk ezeknek az országoknak, hogy megmutathassák, milyen egyezések kötik őket össze. Megjegyezte: a magyar V4-elnökség egyszerre kíván az európai, a régiós, a globális és a digitális aspektusokra fókuszálni munkája során.


Frank Spengler, az Antall József Nyári Egyetemet indulása óta támogató Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodavezetője megjegyezte: az unióban az eddiginél erősebb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy megvédjük értékeinket és identitásunkat a globalizálódó világon belül. 

Annak a véleményének adott hangot, hogy a közösség előtt álló kihívások elmélyítik az együttműködést a Nagy-Britannia kilépése utáni közösségben, de Németország és a visegrádi négyek között is. A V4-ek gazdasági kapcsolatait sikeresnek, politikai viszonyrendszerüket pragmatikusnak nevezte.

Forrás: MTI

Kép: ajtk.d-lan.hu

Vivi

Mező Vivien

Szeptemberben kezdem az SZTE-n a Kommunikáció és médiatudomány mesterképzést, előtte ugyanitt magyar alapszakot végeztem kommunikáció minorral. Már a gimnáziumban is érdekelt a média, a hírszerkesztés, ekkor kezdtem el újságíróként tevékenykedni a suliújságban. Az egyetemre kerülve rögtön kaptam az alkalmon, hogy itt is részese lehessek valami hasonlónak, így elsőként a SZTE-reo, majd az Epresso újságírója lettem, most pedig az Epresso főszerkesztőjeként tevékenykedem. Főként közéleti, illetve oktatással kapcsolatos témákkal foglalkoztam és foglalkozok most is, de nyitott vagyok mindenre. Szerintem ez az egyik legfontosabb újságírói tulajdonság, így igyekszem minden témáról mélyreható és hiteles cikket készíteni, hogy a különböző problémák minden oldalát megismerjék az olvasók.