A Facebook egyik kérdőíve szerint azt szeretnék majd bevezetni, hogy a felhasználók is szerezhessenek pénzt posztolással, népszerű tartalmak közzétételével. Egyelőre pontos tervet nem találtak még ki, de van több lehetséges opció is.

Már kereshetik annak módját, hogy valahogyan a hétköznapi felhasználók is bevételre tehessenek szert posztjaikkal. Legalábbis erre lehet következtetni a hitelesített profiloknak kiküldött kérdőív alapján, amit nemrég kézbesített a közösségi oldal.

Többek között arról kérdezték a felhasználókat, hogy milyen módszerekkel szeretnének ők pénzt keresni a Facebookon. Több opció is meg volt adva, így például a követők tetszés szerinti összegeket adományozhatnának a felhasználónak, de lehetséges opció a márkázott tartalom és a hirdetőkkel való együttműködés is. A felhasználó így hirdetéseket rakhatna ki a posztjai mellé.

A hirdetőkkel való bevételmegosztás lehetősége is felmerült, de akár vásárlásra és regisztrációra buzdító gombok is érhetnek majd valamennyit. A Facebook ezt kizárólag a hitelesített profilok tulajdonosainak küldte ki, így külföldi portálok újságíróinak is.

Az ötlet még csak kezdetleges, így nem lehet tudni, hogy pontosan milyen széles körben lenne elérhető a szolgáltatás. Az egyik megkérdezett újságírónak például csak 1200 követője van. Szélesebb körökben való monetizálás mindenesetre illeszkedne a közösségi oldal stratégiájába. Nemrég például világszerte élesítette az instant cikkeket a kiadók számára, és elindította az élő közvetítést is, amivel a médiapartnerek szponzorált videókat is közzétehetnek.

Forrás: Origo | Fotó: telegraph.co.uk

Daily pr%c3%b3ba

Fazekas Mihály

Történelem - magyar szakos tanárnak tanulok, és már középiskola óta foglalkozom a médiával. Kipróbáltam már magam rádióban, filmek vágásában, vagy fotók szerkesztésében, és az újságírás sem állt tőlem soha messze. Legszívesebben aktuálpolitikai, kulturális és számítógépvilág, tech témákban írok.