Minden év júliusának végén hirdetik ki a felsőoktatásba jelentkezők számára a legfontosabb adatokat, a ponthatárokat. Több hónapos várakozás után, ma este 8 órakor kiderül, kit hová vettek fel!

Idén is elsőként a Felvin lesznek elérhetők – 2017. július 26-án, este 20 órától – a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Ezzel egy időben publikálják a ponthatárok az okostelefonon használható applikációk segítségével is. Utóbbi alkalmazások a hivatalos kihirdetést követően frissülnek, tehát aki korábban töltötte le az applikációt, frissítenie kell azt. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről.

Több mint 101 ezren tűkön ülve várják a ma esti ponthatárokat, hiszen ennyien jelentkeztek a 2017-es felvételire, amelynek határideje február 15. volt. BA- és BSc-képzésre összesen 78 656-an, osztatlan képzésre 14 909-en, mesterszakra 19 091-en, felsőoktatási szakképzésre 9898-an jelentkeztek.

És hogy hogyan születnek meg ezek a ponthatárok?

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, egy informatikai algoritmussal határozzák meg. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen minél nagyobb pontszámmal jelentkeznek első helyen egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

Budapesten nagyszabású rendezvényen, ismert fellépőkkel, a Pont Ott Partin várják a fiatal felvételizőket, akik itt együtt izgulhatnak már délután 3 órától, 8 órakor pedig eldől, ki hol folytathatja tanulmányait szeptembertől. Több vidéki városban is programokat szerveznek az izguló fiatalok szórakoztatására, többek között Szegeden, a Nyugi Kert várja a felvételizőket a délután és az este folyamán.


Forrás: felvi.hu, eduline.hu

Kép: kaposvarmost.hu; mno.hu; kozepsuli.hu

Instagramcapture 6c1f7fea 4fa7 4621 af54 f3d54c1be526

Tanács Dóra Gréta

Tanács Dóra Grétának hívnak, jelenleg az SZTE JGYPK Kommunikáció és Média (Moderátor) szakos hallgatója vagyok. A gimnázium óta érdeklődök a média világa iránt, ekkor keltette fel figyelmemet először az újságírás. Az, hogy egyetemi szinten is tanulhatok róla hatalmas segítséget jelentett abban, hogy elkezdjem, és hogy színvonalas cikkekkel segítsem hallgatótársaim, oktatóim. Célom, hogy ezek által mindenki bepillantást nyerhessen az oktatás világába. Remélem, hogy a jövőben egyre többen bizalommal fogják majd olvasni írásaim, hiteles forrásként tekintenek rájuk, rám.