Dél-Korea végzett az első helyen az 58. nemzetközi matematikai olimpián, amelyen 111 ország 600 résztvevője versenyzett a héten. A magyar csapat a 22. helyet szerezte meg.

A verseny hétfőtől szombatig tartott Rio de Janeiróban.  A matemetikai olimpián részt vett Bassár el-Aszad szíriai elnök legidősebb fia is, a 15 éves Háfez el-Aszad, aki az egyéni versenyben az 528. helyen végzett.

A dél-koreaiak hat aranyéremmel végeztek az első helyen, Kína (5 arany és 1 ezüst), valamint Vietnam (4 arany, 1 ezüst és 1 bronz) előtt - a verseny honlapja szerint. A végeredmény érdekessége, hogy az első kilenc helyet - a negyedik Egyesült Államok kivételével - ázsiai országok szerezték meg. Az ötödik Irán lett, utána Japán, Thaiföld, Szingapúr és Tajvan diákjai végeztek.


A magyar csapat két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett. Aranyérmes lett Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákja és Borbényi Márton, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulója. Ezüstérmet szerzett Williams Kada, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, bronzérmes Baran Zsuzsanna, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákja. Csapatvezetőjük Pelikán József matematikus és Dobos Sándor, a Fazekas Mihály Gimnázium matematika tanára volt. 

Hétfőn a matematikai olimpia résztvevői egy perces némasággal tisztelegtek a két nappal korábban rákbetegségben 40 éves korában elhunyt Mariam Mirzaháni iráni matematikus előtt. Mariam Mirzaháni volt a matematikai Nobel-díjnak számító Fields-érem (2014) első női kitüntetettje.

Képek: img.444.hu, cdn1.boon.hu

Vivi

Mező Vivien

Szeptemberben kezdem az SZTE-n a Kommunikáció és médiatudomány mesterképzést, előtte ugyanitt magyar alapszakot végeztem kommunikáció minorral. Már a gimnáziumban is érdekelt a média, a hírszerkesztés, ekkor kezdtem el újságíróként tevékenykedni a suliújságban. Az egyetemre kerülve rögtön kaptam az alkalmon, hogy itt is részese lehessek valami hasonlónak, így elsőként a SZTE-reo, majd az Epresso újságírója lettem, most pedig az Epresso főszerkesztőjeként tevékenykedem. Főként közéleti, illetve oktatással kapcsolatos témákkal foglalkoztam és foglalkozok most is, de nyitott vagyok mindenre. Szerintem ez az egyik legfontosabb újságírói tulajdonság, így igyekszem minden témáról mélyreható és hiteles cikket készíteni, hogy a különböző problémák minden oldalát megismerjék az olvasók.